2024. április 27. 13:30 - Összefoglalok

SzuperÉn - 4

Összefoglalt anyag:

Szendrei Ádám - SzuperÉn - Negyedik fejezet
https://tudastarklub.hu/szuperen/

Ha tetszik az összefoglaló, vedd meg a könyvet, mert további érdekes részleteket tudhatsz meg belőle!

KITELJESEDÉS

Hatalmas lépés az életben, ha boldogok tudunk maradni minden helyzetben és meg tudunk békélni a félelmeinkkel. Azonban a megbékélésnél a legtöbben tartalmasabb életre vagyunk, még akkor is, ha ezzel nyugtalanító helyzeteknek tesszük ki magunkat és vissza kell térnünk az előző fejezet gyakorlataihoz. Ezzel tenni akarást viszünk az életünkbe.

Például aki eléri a pénzügyi szabadságot és nem dolgozik, az némileg ellentmondásos módon inkább boldogtalan lesz, mert a semmittevés miatt hiányzik az élet értelme.

Paradox módon, amíg úgy érezzük nincs elég pénzünk, azt gondoljuk, a pénz majd megoldja a problémánkat. Viszont amikor már van pénzünk, akkor még ez a remény is elvész.

Ehhez kell egy olyan belső motiváció amit egy magasztos cél táplál. Ha belső szükségleteink és motivációnk alapján állítunk fel célt, akkor boldogabbak lehetünk. Ám ez nem igaz akkor, ha a célt külső okból állítottuk fel magunknak.

Élvezd az utat!

A célkitűzésekkel kapcsolatos leggyakoribb hiba, hogy a vágyott cél érdekében olyan utat választ magának valaki, amit nem élvez. Valójában a legfontosabb kellene legyen, hogy az utat élvezzük, hiszen ez fogja meghatározni a mindennapjainkat. A helyes kérdés:

Milyen kényelmetlenségeket vagy hajlandó bevállalni a mindennapjaidban?

Akaraterőnk véges. A sikeres emberek nem azért sikeresek, mert hatalmas akaraterejük van, hanem mert élvezik, amit csinálnak, van egy nemes céljuk és a siker csak egy melléktermék.

Alaposan át kell gondolnunk milyen célokat tűzünk ki magunknak mielőtt elköteleződnénk. Ha nincs meg a kellő belső motiváció, akkor nagyon valószínű, hogy eljön a pont, hogy feladjuk. Ekkor úgy érezzük, megszegtük a magunknak tett ígéretet, pedig valójában eleve rossz célt tűztünk ki.

Célkitűzés: egy új megközelítés

Sokan külső célokat határoznak meg maguknak mint legmagasabb rendű cél. Ez a minta abból a kultúrbörtön szabályhalmazból következik, hogy a boldogsághoz a siker vezet. Az is probléma, hogy a külső körülmények felett nincs kontrollunk. Nagyon kevesen érnek el akkora sikert, hogy maguktól belássák, nem ez a követendő út.

A legmagasabb rendű céljaid legyenek belső célok! Külső célként pedig egyrészt a mindennapi teendők jelennek meg, mint tevékenységcélok, másrészt pedig a irányt mutató célok.

A belső céljaink legyenek olyanok, amiket teljes mértékben mi irányítunk. Nevezhetjük ezeket törekvésnek is. Egy belső cél állandó. Úgy juthatunk közelebb a belső céljainkhoz, hogy a korábbiakban valószínűleg már megfogalmazott külső céloknak leásunk az érzelmi indíttatásáig.

A külső célokhoz nem érdemes kötni a boldogságot, inkább játékként jó tekinteni ezekre.

Kétféle külső célt tudunk megkülönböztetni. Az egyik az iránycél, ami meghatározza hova szeretnél elérni. A másik pedig a tevékenységcél, ami azt határozza meg, hogy milyen módon fogsz elérni oda.

Amikor ezeket a célokat jelöljük ki, akkor használhatjuk a hagyományos technikákat (pl. SMART), végrehajtás közben pedig érdemes figyelni magunkra, az érzéseinkre. Ha felismerjük hogy akár az iránycél, akár a tevékenységcél nem illik hozzánk, akkor lecserélhetjük őket.

A belső célod még mindig ugyanaz. Nem vallottál kudarcot, csak más tevékenységeket építesz köré, mert jobban látod, mit is szeretnél.

Az általad kedvelt tevékenységek alapján határozz meg tevékenységcélt, azokból építs iránycélt, bontsd le lépésekre (SMART), és ellenőrizd hogy a kapott lépések tényleg összhangban vannak a tevékenységcéloddal!

Néhányan talán azt gondolják, nincs kedvük semmihez. Az is helyénvaló cél, ha nem akarjuk hasznosan tölteni az időt. Nem tartozunk elszámolással senkinek. A következményeket persze vállalni kell. De az is lehet, valójában a kudarctól félünk, azért nem kezdünk semmibe.

Ez a módszer ugyanakkor nem jelenti azt, hogy csak olyan tevékenységet fogunk végezni, amihez kedvünk van. Lesznek feladatok amikhez nincs kedvünk, de ezekhez erőt ad majd a belső célunk. Ezek számát megpróbálhatjuk csökkenti, hogy több kellemes tevékenység legyen, mint kellemetlen feladat.

A siker és boldogság

A siker akkor jön könnyedén, ha olyannal foglalkozunk, amit egyébként is szeretünk csinálni. Az iskolarendszerben gyakran nem tudjuk kiélni a kreativitásunk, és előre meghatározott pályán kell haladnunk. Ebből azt tanulhatjuk, hogy a sikerért küzdeni kell. Ez akkor igaz, ha mások kedvéért csináljuk, amit csinálunk. Azonban ha valaki úgy ér el sikereket, hogy élvezi amit csinál, az aligha küzdelem. Sőt, a velünk született tehetség sem a legfontosabb tényező, sokkal fontosabb a kitartás.

Azt, hogy mire viszed az életben, nem az dönti el hogy mikor kezdesz el valamit, hanem az, hogy mikor hagyod abba. - Richard Bach

Találd meg a hivatásod!

Tehát érdemes arra időt szánni hogy megtaláljuk a hivatásunkat.

  • Mi az ami ingyen is szívesen csinálnál?
  • Mi az amit nem tudsz vagy nem akarsz soha abbahagyni?
  • Mi az amit ha csinálsz úgy érzed csak úgy repül az idő?

Ez persze egy hosszú önismereti utazás. Ki kell próbálni dolgokat és figyelni kell az érzéseinket. A teljes belső potenciál felszabadításához viszont szükség lesz erre a magasztos célra.

Akár úgy érzed semmi sem lelkesít, akár úgy, hogy minden, a helyes hozzáállás, hogy kipróbálsz dolgokat, figyeled az érzéseidet és ha valami nem váltotta be a reményeket, váltasz. Így lehet igazán jól tanulni magunkról és a lehetőségeinkről. Megtanulni mindent meg lehet, csak idő kérdése.

Az értékeid vezetnek

Legjobban a tetteinken keresztül tudjuk kifejezni az értékeinket. Mások is elsősorban a viselkedésük alapján ítélnek meg minket. Ezért érdemes figyelni magunkat, tudatosítani a viselkedésünk, valamint kitűzni néhány olyan értéket, tulajdonságot, amik mentén szeretnénk élni, és minden helyzetben meg szeretnénk azoknak felelni. Ezekre érdemes rendszeresen emlékeztetni magukat, pl. a reggeli rutin részeként elolvasni.

A szokásaid hajtanak

Ne becsüljük le a szokásainkban kialakított apró változásokat se, mert annál nagyobb a hatás, minél hosszabb távon tartunk ki a változtatás mellett. Emiatt úgy érdemes alakítani az életünket, hogy a szokásokat hosszú távon fenn tudjuk tartani. Nem az intenzitás a lényeg, hanem az állhatatosság.

Az élet több területére is érdemes odafigyelni. Akkor fogjuk igazán jól érezni magunkat, ha ezek a területek egyensúlyban vannak. Ahhoz, hogy képet kapjunk az életünk jelenlegi egyensúlyáról, célszerű elvégezni az "életkerék" nevű tesztet. Különböző élethelyzetekben különböző területek lesznek hangsúlyosabbak, ez rendben van. Ez a feladat egyúttal rá a világíthat arra, ha egy területet jelenleg elhanyagolunk. Ha úgy érezzük, az egyik területet hajlamosak vagyunk elfelejteni, egyszerűen beállíthatunk emlékeztetőt a naptárunkba!

A célok 4-es szabálya

Gondolkodj hosszú távon

Tudományos kutatás bizonyítja, hogy akik képesek késleltetni a vágyaikat, kivárni az eredményeket, azok az élet számos területén sikeresebbek lesznek. Várakozási hajlandóságunk nagyban függ attól, milyen mértékben bízunk a hosszú távú pozitív kimenetelben. Ezt nagyban befolyásolja mit tapasztaltunk gyermekként. Néhányakban élhet olyan kultúrszabály, hogy "vedd el most, amit tudsz, amíg még tudod". Ez viszont fejleszthető.

Alakíts ki támogató környezetet

Hajlamosak vagyunk azt az opciót választani, ami legkönnyebben elérhető. Legyen szó a büfében kínált életről, italról, vagy a mobilunk kezdőképernyőjén lévő appokról. Ezért lehetséges tudatosan olyan környezetet kialakítani magunk körül, amely azokat a szokásokat támogatja, amiket folytatni kívánunk. Pl. könnyebb elkezdeni az edzést, ha korábban összekészítettünk hozzá mindent. Az időrabló alkalmazásokat törölhetjük a telefonunkról.Vásárolhatunk egészséges ételeket nassoláshoz, stb.

Könyörtelenül vágj vissza a céljaidból

A problémád nem az, hogy kevés az időd, hanem az, hogy túl sok a célod. Vagyis nem nagyobb erőbedobásra van szükséged, hanem arra, hogy átgondold mit akarsz, és döntést hozz. Meg kell tanulnod nemet mondani a dolgokra.

Egyszerre mindenben nem lehetünk sikeresek. Fontossági sorrendet kell felállítani, és a kevésbé fontos célok esetén mérlegelni kell, hogy jelentősen csökkentjük a belefektetett energiát vagy egyenesen eldobjuk a célt. Mindezt annak érdekében tesszük, hogy az igazán fontos céljaink eléréséhez maradjon elég energiánk.

Kapcsolódó irodalom: Essentialism

Mérd az eredményeidet

Amit mérünk, az általában javulni is fog, mert jobban odafigyelünk rá. Mérni azért fontos, hogy lássuk a tendenciát a változásban. Fontos, hogy a tendenciát nézzük, ne az egymást követő mérések eredményeit. A mérés azt is lehetővé teszi, hogy közbülső célokat határozzunk meg. Pl. ha el akarok olvasni 26 könyvet ebben az évben, akkor minden második hét végére be kell fejezzek egy újabb könyvet. Ezek a mérések felszínre hozhatják az erőfeszítésekkel kapcsolatos problémákat is. Ha nincs előrehaladás, akkor talán nem jó módszert választattunk, tanácsot kell kérnünk valakitől. A mérés egyúttal vészjelzőnek is szolgálhat. Meghatározhatunk minimum értékeket, ami ha nem teljesül, azonnal tudjuk, hogy életünk egy területét elhanyagoltuk.

A kiteljesedés állapota

A kiteljesedés állapotát a lelkesedés hatja át. Nem akarsz megfelelni, csak csinálod, amit szeretsz csinálni. A magas belső motivációd erőt ad a nehézségek leküzdésére.

Képes vagy megváltoztatni a külső világ szabályrendszerét, irányítani a belső világodat és hatást gyakorolni a téged körülvevő események alakulására.

Feladat

Írj össze 3-5 személyes értéket, továbbá 3-5 belső célt!

Összefoglalt anyag:

Szendrei Ádám - SzuperÉn - Negyedik fejezet
https://tudastarklub.hu/szuperen/

Ha tetszett az összefoglaló, vedd meg a könyvet, mert további érdekes részleteket tudhatsz meg belőle!

Szólj hozzá!
2024. április 24. 15:28 - Összefoglalok

SzuperÉn - 3

Összefoglalt anyag:

Szendrei Ádám - SzuperÉn - Harmadik fejezet
https://tudastarklub.hu/szuperen/

Ha tetszik az összefoglaló, vedd meg a könyvet, mert további érdekes részleteket tudhatsz meg belőle!

ÚJJÁSZÜLETÉS

A boldogságszintünk a külső körülményektől, csak 10%-ban függ. Egy nagyobb esemény hatására kimozdul, de hosszú távon visszatér egy belső megszokott szinthez.

Mit akarsz valójában?

Sokan külső tárgyi célokat állítanak maguknak, de jellemzően ettől valójában egy érzést várnak, arra vágynak belül. Természetesen dolog a büszkeségre, boldogságra, szabadságra, gondtalanság és teljességre vágyni. Ha azonban megtanuljuk irányítani a belső világunkat, akkor nem les szükségünk a külső kiváltó okokra, hogy jól érezzük magunkat. Ha ennek külső feltételt szabunk, akkor korlátozzuk magunkat.

Amikor a Money Masters the Game című könyvemet írtam, találkoztam a világ legokosabb pénzügyes embereivel, önerőből lett milliárdosokkal, és nem mondhatnám, hogy a többségük nagyon dolog lenne. És ennek semmi köze a pénzhez. A belső világukat nem tanulták meg iránytani... A külső világ sosem fog boldoggá tenni hosszú távon, amit megszerzel sosem tesz igazán boldoggá. - Tonny Robbins

Vedd át az irányítást!

A te valóságod másnak az álma lehet. A te álmod pedig másnak már a valósága. Lehet ő sem elégedett. Viszont a belső világunkat tudjuk irányítani. Vannak akik mindig panaszkodnak, de vannak, akiken nem fognak ki a körülmények. Ez gondolkodásmódtól függ, és fejleszthető. Nem könnyű, de kecsegtető a nyereség.

Az eleve boldog emberek sikeresebbek az élet minden területén.

Nem a testünk vagyunk, nem is az érzéseink, gondolataink, hanem a tudatunk. Képesek vagyunk kiválasztani mire akarunk figyelni. Tehát irányítani tudjuk a testünket, a gondolatainkat és az érzéseinket is.

Hogyan lehetsz boldog?

Az agyunk egyfajta riasztó, ami szeret aggódni, hogy megvédjen minket. Ennek a döntő része teljesen felesleges, mégis meggátol minket abban, hogy boldogok legyünk. Ha gyakoroljuk, hogy hálásak legyünk a jó dolgokért, akkor benne maradunk a jó érzésben, amit a kis örömök adnak az életünkben. Továbbá ha feldolgozzuk a korábbi sérüléseinket, és lecseréljük a rossz szokásainkat jóra, akkor akár kis lépésekkel haladva is óriási változásokat hozhatunk a saját életünkbe. A negatív érzéseink mögött egy félelem húzódik meg. Érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy mitől félünk legbelül.

Az elengedés ereje

A legtöbben úgy gondolkodnak hogy a kitartó munka eredménye után jár az élettől a jutalom, de sajnos ez nem mindig van így. Ellenben sok olyan dolgot élvezhetünk, amit nem mi alkottunk vagy nem érdemeltünk ki. Agyunk sokszor bekorlátozza mikor érezhetjük jól magunkat. Gyerekként így gondolkodva az élet sokszor vissza is igazol (nyerj, kerüld a kritikát), pedig ez egy csapda. Ha csak adott állapotban lehetsz boldog, akkor félsz, hogy nem éred el, vagy ha elérted, elvesztheted. Ekkor a félelem irányítja az életed.

De van másik út, mondhatod azt, hogy a világ úgy jó, ahogy van. Gondolhatod, hogy az univerzum számára jelentéktelen a konfliktusod. Átérezheted milyen valószínűtlen volt, hogy pont te szüless meg. Valamint gondolhatsz úgy is a dolgok váratlan kimenetelére, hogy talán hosszabb távon ez a kellemetlenség hozza majd el neked a boldogságot.

A boldogságod egyébként is nagy részben független a téged körülvevő világtól. De ha elengeded az elvárásaidat és megfigyelőként veszel részt az eseményekben, akkor számodra minden kimenetel megfelelő lesz. Ez egyúttal azt is jelenti hogy elengeded a céljaidat. Ez nem azt jelenti hogy nem lesznek céljaid, hanem azt, hogy meg kell változtatni a sorrendet. Először el kell engedni a várakozásaidat, utána majd állíthatsz fel olyan célokat, amiket nem a boldogság miatt hajszolsz, hanem azért, mert szívesen foglalkozol velük. Ráadásul, ha nem erőlködünk, valószínűleg még jobban is fog menni!

Ehhez a külső célokra fordított energiát ideje a belső világod fejlesztésére fordítani. Apró lépésekben javítani a hétköznapi szituációkon. Megértve és elfogadva az érzéseidet, lecserélve a rossz gondolatot egy jobbra. Ezzel apránként legyőzzük a saját érzéseinktől való félelmeinket.

Ha csak megfigyeled az eseményeket, úgy érezheted, megadod magad. Valójában, ha eddig olyan dolgokra próbáltál meg hatással lenni, amikre nem tudsz, akkor most végre nagyobb hatalmad van a történések felett, hiszen arra összpontosítasz, amire hatással is lehetsz: magadra.

A halál jó tanító. Árnyékában mindenki egyenlő, és a puszta gondolata segíthet fontossági sorrendet felállítani. Ha csak egy hetet élnél, mit tennél? Ha élményeket hajszolsz, elrepül az idő. Aki úgy éli az életét ahogy az a saját mércéje szerint értelmes, az még a haláltól sem fél, mert teljes életet élt.

Nehéz és hosszú folyamat elengedni a saját es mások elvárásait. Hosszú út után tudjuk elengedni az érzéseink, nehézségeink, vágyaink, feltételeink és ragaszkodásunk. A tanulási folyamatban a teljes felelősségvállalás sokat fog segíteni. Nem csak az életünkért és tetteinkért, hanem a gondolatainkért és az érzéseinkért is tudunk felelősséget vállalni.

Felelősségvállalás a gondolatokért

Sokan azonosulnak a gondolataikkal, elfogadják valódinak az első gondolatot, esetleg azt gondolják, hogy ilyen a természetük. Gondolataink cikáznak, váltogatják az álláspontokat és nyugalmi állapotra törekszenek. Ha felelősséget vállalunk a gondolatainkért, akkor lehetőséget adunk magunknak, hogy irányítsuk a gondolatainkat, azaz kiválasszunk egy olyant, ami minket támogató szubjektív valóságot jelent. A gondolatoknak márpedig nagy ereje van, gondoljuk például a placebo gyógyszerek pozitív hatására! Ahhoz, hogy ezt ki tudjuk használni, meg kell tanulnunk irányítani őket.

A meditáció sokat segíthet ebben, mert a jelenlétünk tudatosításáról, és a gondolataink és érzelmeink felismeréséről és irányításáról szól. Megérthetjük, hogy milyen félelem van a háttérben, amikor felmerül bennünk egy negatív gondolat. Fontos, hogy ennek a félelemnek megtaláljuk a cáfolatát. Ezek után, ha felmerül bennünk az ismerős negatív gondolat, lecserélhetjük a hozzá kapcsolódó pozitív gondolatra, cáfolatra. Ehhez nagyon fontos, hogy mindig felismerjük a negatív gondolatot, egyszer a mélyére ássunk, és kéznél legyen a kapcsolódó pozitív gondolat, amivel azonosulni tudunk.

Felelősségvállalás az érzelmekért

A második építőelem az érzelmekért való felelősségvállalás, ami még nehezebb, mint az előző lépés. Azonban, ha az irányításunk alatt tartjuk az érzelmeinket, akkor a külvilág nem (vagy csak alig) van hatással arra, hogyan érezzük magunkat. Azaz választhatjuk a boldogságot!

Ha ugyanis hagyjuk, hogy a külvilág eseményei határozzák meg az érzéseinket, akkor mások viselkedéséhez kötjük az érzéseinket, pedig másokra nem sok hatásunk van. Ez nem szolgál minket.

Az egyik fontos felismerés, hogy mások figyelmetlen viselkedése valójában azért bánt minket, mert nem voltak ránk tekintettel. Nem tisztelnek, nem voltunk elég jók vagy elég fontosak. De ez a gondolat a sajátunk, nem a másiké! Magunkkal nem vagyunk kibékülve. Ez egy korábbi tapasztalatból táplálkozó félelmünk, amivel szembe kell néznünk a továbblépéshez.

Ha például egy párkapcsolatban felmerül egy probléma, lehet arra gondolunk, hogy a másik nem szeret. Ettől félünk. De felülemelkedhetünk a félelmünkön és jókedvűen is megbeszélhetjük a helyzetet. Ha tényleg semmibe vett minket, és ez sorozatosan történik, akkor pedig érdemes kilépni a kapcsolatból. Ha ilyen esetben ellenérzéseink vannak, szintén egy félelem húzódhat a háttérben, pl. félünk a magánytól.

Ha érzelmileg tiltakozunk egy megtörtént esemény ellen, akkor a múltban ragadtunk. Ezt sokan évekig magukkal cipelik, nem tudják elengedni.

Segítség a megvalósításhoz

Fontos, hogy amikor felhúzzuk magunkat, megpróbáljuk megérteni mi a kiváltó ok. Ehhez magas fokú érzelmi intelligenciára van szükség. A feldolgozás lépései a következők:

  1. Felismered (hogy kizökkentél)
  2. Megérted (hogy pontosan mit érzel. Nevet adsz neki.)
  3. Felgöngyölíted (hogy mi a legmélyebb oka az érzésednek)
  4. Elfogadod (az érzéseid és belátod, hogy értelmetlen a félelmed)
  5. Elengeded (az érzést, lecseréled a gondolatot)

Aki nagyon gyakorlott, annak az gyorsan, az adott szituációban is sikerül. De kezdésnek az is megfelel, ha utólag elemezzük ki a helyzetet. Ezt gyakorolva fokozatosan egyre ritkábban fog előfordulni, hogy felhúzzuk magunkat.
Ha nem kezeljük a belső problémáinkat, akkor elképzelhető, hogy újabb és újabb megoldásokat fogunk bevezetni az életünkbe, hogy megvédjük magunkat. Ekkor viszont végső soron a félelmeink köré építjük az életünket. Ennek ellenkezője, ha megbékélünk a legrosszabb forgatókönyvvel, ami hatalmas megkönnyebbülést hoz.

Az Újjászületés állapota

Nem csak a külvilág szabályait tudod meghajlítani, hanem teljes kontrollod lehet a saját belső világod felett is.

Feladat

Vezess hálanaplót! Minden reggel vagy este írj le 3-5 dolgot, amiért hálás lehetsz!

Összefoglalt anyag:

Szendrei Ádám - SzuperÉn - Harmadik fejezet
https://tudastarklub.hu/szuperen/

Ha tetszett az összefoglaló, vedd meg a könyvet, mert további érdekes részleteket tudhatsz meg belőle!

Szólj hozzá!
2024. április 24. 15:23 - Összefoglalok

SzuperÉn - 2

Összefoglalt anyag:

Szendrei Ádám - SzuperÉn - Második fejezet
https://tudastarklub.hu/szuperen/

Ha tetszik az összefoglaló, vedd meg a könyvet, mert további érdekes részleteket tudhatsz meg belőle!

ÉBREDÉS

A hit szerepe

A kultúrszabályokra tekinthetünk hitként is. Néha ez olyan erős lehet, hogy tényként kezelünk olyan szabályt, amiben a teljes környezetünk hisz. Ez sok esetben egyéni (és talán társadalmi) szinten is ellehetetleníti a jólétet.

Valóra válik, amiben hiszek?

Amit hiszünk, az nagyban befolyásolja, hogy mi válik valóra az életünkben.

Egy távolabbi nézőpontból kell figyelnünk a jelenlegi valóságunkra, kultúrszabályainkra.

A legjobb dolog abban, hogy nincs igazi valóság, hogy te választhatod ki, melyiket fogadod el igaznak.

Válassz olyant, ami támogat! Ez hatalmat ad, lehetőségeket kínál. Legyél nyitott, de szkeptikus!

Így hajlítsd meg a valóságot

Ha meg mered kérdőjelezni a hitedet és felelősséget vállalva cselekszel, akkor az így szerzett tapasztalatok alapján akár új szabályokat is állíthatsz, amik befolyásolják a hitedet. Ez a körforgás pozitív vagy negatív irányba is tud hatni, ezért óvatosnak kell lenni vele. Ugyanakkor a hozzáállás lehet a legfőbb különbség egy sikeres és egy sikertelen ember között.

A változás egy döntéssel kezdődik

Az önfejlesztő könyvek mindenkinek hasznosak, és akár nagy hatással lehetnek ránk. A saját fejlődésünkbe fektetett energia (és pénz) a(z egyik) legjobb befektetés.

A megfelelő gondolkodásmód

Fix gondolkodásmódnak nevezzük, ha valaki úgy gondolja az intelligenciája vagy a személyisége nem fejleszthető. Növekedési gondolkodásmódnak nevezzük, ha valaki hisz a fejlődésben. Megfigyelhető, hogy ez a csoport a kudarcokat tanulási lehetőségként értelmezi. Fontos, hogy ne mások személyiségét dicsérjük az elért eredménye alapján, hanem az erőfeszítéseit, amik lehetővé tették az eredményt.

A felismerés a kulcs

Sajnos nagyon nehéz meglátni a saját korlátainkat, hibáinkat, kultúrszabályainkat. Sőt, megdöbbentően tévesen ítéljük meg a saját képességeinket. Annyira igaznak véljük amiben hiszünk, hogy eszünkbe sem jut megkérdőjelezni. Pedig a fejlődésünk kulcsa önmagunk megismerése, a gyermekkori minták és traumák feltárása és a mélyen futó programjaink megismerése. Így lehetőségünk lesz felülírni a berögzült viselkedést, ha az már nem szolgálja az érdekünket. Ehhez valószínűleg szükséged lesz szakértő segítségére. Egy magas IQ-val és EQ-val rendelkező, alázatos és példaértékű ember is sokat tanulhat magáról egy pszichológus segítségével.

Kulcsfontosságú a felelősségvállalás is, ami alatt azt értjük, hogy minden körülményt kizárva egyedül magunkat tesszük felelőssé a kimenetelért. (Pl. egy ígéret vagy cél esetében.) Sokan áldozati szerepet vesznek magukra, és szenvedő szerkezetű mondatokban beszélnek. (Pl. "Megetettek bennünket a hazugsággal.") Ez nagyon veszélyes, mert azt sugallhatjuk magunknak, hogy a sikerünkért nem magunk vagyunk felelősek, hanem majd a jó körülmények teszik lehetővé (ha szerencsénk van). Pedig idővel minden körülményt meg tudunk változtatni. Sajnos kifogásokat keresni könnyű, sőt, rövid távon hasznos is lehet. Hosszú távon azonban azon kell gondolkodni, hogy a gátló körülmények ellenére hogyan érhetjük el a célunkat. Érdemes mindenért felelősséget vállalni, mert így minden a mi hatáskörünkbe kerül. (Akár az időjárás is, ha februárban a másik féltekére utazunk.)

Ehhez erősnek kell lenned

Ha vállaljuk, hogy egy rossz helyzetért mi vagyunk a felelősek, adódik a kérdés, hogy mit tehetnénk ellene. Ez az első lépés.

A bátorság nem azt jelenti, hogy valaki nem fél, hanem hogy a félelme ellenére is képes cselekedni.

Keress pozitív mintákat!

Még a fizikai teljesítményekben is, legkevesebbszer a testünk, legtöbbször az elménk a korlátozó tényező. A lehetségesről alkotott véleményünk nagyban befolyásolja a képességünket. Ha olyan embereket ismerünk meg, akiknek a fejében sokkal nagyobb szabású korlátok élnek a miénkhez képest, ahhoz felnyithatja a szemünket, új perspektívát nyit és felszabadít a korlátjaink alól.

Korlátozó hiedelmek

  1. Fedezd fel! - Ha egy téma erős érzelmeket vált ki belőled, akár egy korlátozó hiedelem is lehet a háttérben.
  2. Cáfold meg! - Keress ellenpéldát, gyűjts ellenérveket.
  3. Sűrítsd össze! - A cáfolatokat egy rövid mondatba vagy mottóba fogalmazd bele, hogy lecserélhesd a negatív gondolatot, amikor az felbukkan.
  4. Viselkedj is ennek megfelelően! - Ha gondolatban már változtattál, ideje a viselkedésben is változtatni.

Az Ébredés állapota

Képes vagy megváltoztatni a téged körülvevő valóságot, átírni a szabályokat, és ezáltal megteremteni magadnak dolgokat, amiket szeretnél.

Feladat

Fogalmazz meg egy-egy frappáns cáfolatot a korábbi kultúrszabályaid helyett!

Összefoglalt anyag:

Szendrei Ádám - SzuperÉn - Második fejezet
https://tudastarklub.hu/szuperen/

Ha tetszett az összefoglaló, vedd meg a könyvet, mert további érdekes részleteket tudhatsz meg belőle!

Szólj hozzá!
2024. április 24. 15:12 - Összefoglalok

SzuperÉn - 1

Összefoglalt anyag:

Szendrei Ádám - SzuperÉn - Első fejezet
https://tudastarklub.hu/szuperen/

Ha tetszik az összefoglaló, vedd meg a könyvet, mert további érdekes részleteket tudhatsz meg belőle!

MI IS A HŐS ÚTJA?

Sok lehetőségünk van fejleszteni magunkat, mégis sok esetben elmaradnak a látványos eredmények.
Ennek oka, hogy nem a megfelelő utat követjük.
Nincs más dolgod, mint követni az ebben a könyvben bemutatott 5 lépést, ami a Hős Útja nevet kapta.

A hős útja koncepciója

A személyiségfejlődésünk természetes útja a következő öt állomásra osztható:
  1. Fogságban: Ezt tanultuk az iskolában
  2. Ébredés: Megértjük a valóságunkat
  3. Újjászületés: Megtanulunk boldogok lenni
  4. Kiteljesedés: Elérjük a céljainkat
  5. SzuperÉn: Segítünk másoknak
(Itt a könyvben összefoglalók is vannak.)
 

A könyv célja

hogy segítsen a megfelelő sorrendben bejárni az utat.
 

FOGSÁGBAN

Az emberek rájöttek, hogy nem tudnak mindent.

Hol tartunk most?

A legtöbben másoknak akarnak megfelelni és egész életünkben rohannak.
 

A kultúra, ami körülvesz

Az emberek hajlamosak szabályokat állítani a tapasztalataik alapján. A szerző kultúrszabálynak nevezi azokat a szabályokat, amelyek igazságában bizonyos csoportok hisznek, ugyanakkor más csoportok nem. A saját és a téged körülvevő emberek kultúrszabályait nevezi kultúrbörtönnek.
 

Vallás, mint kultúrszabály

A legnépszerűbb vallások esetén is elmondható, hogy legalább kétszer annyi ember hisz másban. Lehet, hogy érdemes magadnak kialakítanod, miben hiszel!
 

Ízlések és pofonok

Koronként és kultúránkként nagyon különböző, hogy ki mit tekint vonzónak. Mégis, külső szemlélőként nézve sokszor sanyargatják magukat (vagy egymást) az emberek, hogy vonzók lehessenek.
 

Tanulságok Thaiföldről

Például a buszozás teljesen más, mint nálunk. Nyitott ajtóval közlekednek, és megvárják a sofőr cigiszünetét. Annyira más a kultúra, hogy ami az egyik helyen probléma, a másik helyen természetes jelenség lehet. Mennyire valóságos akkor a probléma? Sokszor csak egy kultúrszabályhoz ragaszkodunk.
 

Mit kaptál gyermekként?

Még ha azt is gondolod, hogy alapvetően jó gyermekkorod volt, akkor is érhettek téged olyan események, amiknek hosszan tartó negatív hatása van. Kire kisebb, kire nagyobb hatással van a múltja. Ez jellemzően vegyesen pozitív és negatív élmények sora.
 

Miért nem látunk ki a fejünkből?

A közösségi média felületek célja, hogy minél több időt töltsünk ott. Ezért olyan tartalmakat jelenít meg számunkra, amikkel szimpatizálunk. Ez azt is jelenti, hogy ellentétes álláspontot viszont nem látunk. Ez megosztottsághoz, továbbá akár a radikális nézetek terjedéséhez vezet.
 

Mi a valóság?

Egyetemes valóság nincs, mindenkinek van egy saját, relatív valósága. Érdemes olyan nézőpontot felvenni magunknak, ami támogat minket, nem szűkíti be a lehetőségeinket.
 

Szégyen a kultúrbörtönben

Félünk, hogy nem vagyunk "elég jók". Félünk sebezhetőnek lenni, közben viszont értékeljük, ha más az. Azt gondoljuk, hogy bizonyos dolgokat meg KELL tennünk. Valójában nem kényszerít rá senki. Ne hárítsuk a felelősséget! Mi választhatunk. Ezt érdemes gyakorlatba ültetni, mert ha ismételjük magunknak, hogy KELL, akkor el is fogjuk hinni, hogy kell.
 

Merd a saját utadat járni!

Sokaknak az autó státuszszimbólum. Valójában elismerésre, megbecsülésre vágynak.
Megvan az idilli kép a fejedben a mosolygó apukáról, anyukáról, három gyermekkel, szép autóval, kertes házzal? Na erről beszélek, amikor kultúrbörtönre gondolok.
Ahelyett, hogy a mások által kitalált, a reklámokban látott életre vágynánk, csináljuk azt, amire vágyunk, és ne foglalkozzunk mások véleményével. Ehhez el kell fogadnunk magunkat, hogy ne függjünk mások elfogadásától, ez a függés ugyanis kiszolgáltatottá tesz.
 

Mi van, ha meghátrálsz?

Az a cél, amit nem tiszta szívből, igazán te akarsz, nem fog boldoggá tenni.
Felejtsd el, hogy "majd akkor" leszek boldog, ha...
Ha mindig mások elvárásaihoz alkalmazkodsz, akkor mikor foglalkozol végre azzal, amit Te akarsz? Egyáltalán tudod, hogy mit is akarsz?
  • Tényleg ez vagyok én?
  • Tényleg ezek fontosak a számomra?
  • Tényleg mindig is erre vágytam?
  • Tényleg így cselekednék akkor is, ha senki nem látná?

Ezek Rád is hatnak!

A kultúrszabályok rád is hatnak. A legtöbb dolog, amit tudni vélsz, nem egy általános valóság. Legközelebb ne fogadd el igazságként, ha véleményt hallasz egy számodra fontos témában. Fogadd el, hogy a szabályok átírhatók, akár teljesen megváltoztathatók, és megnyílik előtted az út ami kivezet a kultúrbörtönből.
 

Feladat

Írj össze három kultúrszabályt, amit nem tolerálsz többé!

Összefoglalt anyag:

Szendrei Ádám - SzuperÉn - Első fejezet
https://tudastarklub.hu/szuperen/

Ha tetszett az összefoglaló, vedd meg a könyvet, mert további érdekes részleteket tudhatsz meg belőle!

Szólj hozzá!
2024. március 20. 12:47 - Összefoglalok

Why Leaders Eat Last

Összefoglalt anyag:
Simon Sinek - Why Leaders Eat Last
https://www.youtube.com/watch?v=ReRcHdeUG9Y

Johnny Bravo

Honnan jönnek azok az emberek, akik önfeláldozóak? Miért áldoznák fel az életüket is a katonák, hogy megmentsék a bajtársaikat? Nos, nem születnek, hanem azzá válnak. Az embernek rendszerei vannak arra, hogy életben maradjon. Az boldogság (jellegű) érzéseink nagy részéért négy hormon felel. Endorfin, dopamin, szeratonin és oxytocin. Ezek a rendszerek már 50000 éve velünk vannak.

Endorfin

Önző hormon, nem kell másvalaki segítsége, hogy megszerezzük. Az egyetlen feladata, hogy a fizikai fájdalmat elrejtse. Azért olyan jó érzés az élsportolóknak feszegetni a testük képességének határait, mert endorfin szabadul fel a szervezetünkben. Az ősemberek korában ez a hormon biztosította az élelemhez szükséges kitartást. Ez egy jó rendszer a csoport túlélése érdekében.

Dopamin

Önző hormon, nem kell másvalaki segítsége, hogy megszerezzük. Annak az érzését adja, hogy megtaláltál valamit, amit kerestél, vagy elértél valamit, amit el szerettél volna érni. Pl. kihúzunk valamit a tennivalók listájáról, vagy elérünk meg kitűzött célt. Azaz a dopamin célja, hogy elvégezzünk dolgokat. Az ősidőkben arra szolgált, hogy előre megküzdjünk a táplálékért, ne csak amikor éhessé válunk.
Amikor látunk valamit, ami emlékeztet valami jó érzésre, akkor úgy szeretnénk viselkedni, hogy a végén megkapjuk a jó érzést. Ilyenkor már az első pillanatban kapunk egy kis adagot, ami segít koncentrálni a célra. Ahogy haladunk előre, további adagokat kapunk. Ez az oka annak, hogy a céljainkat le kell írnunk, látnunk kell őket, megfoghatónak kell lenniük. A vállalati víziók is csak akkor jók, ha el tudjuk őket képzelni. Martin Luther King víziója egy kiválóan elképzelhető leírás. "Van egy álmom, hogy egy napon [...] fekete kisfiúk és fekete kislányok testvérként, kézen fogva járhatnak a fehér kisfiúkkal és kislányokkal."
De a dopamin nagyon-nagyon addiktív. Ezek is dopamint termelnek: alkohol, nikotin, szerencsejáték, mobiltelefon. Igen, a telefon is. Ha valaki reggel rögtön alkoholt kíván, akkor alkoholistának mondjuk. Akinek reggel az első dolga megnézni a telefont, az lehet, hogy függő. Aki minden szobába úgy megy át, hogy kezében van a telefon, az lehet, hogy függő. Aki tíz perccel az út vége előtt vezetés közben megnézi és válaszol az üzenetére, az lehet, hogy függő. Nem multitaszkolunk jobban, ne álltassuk magunkat. Akkor nem törnénk össze az autót SMS-ezés közben. Csak jobban hagyjuk a figyelmünket eltéríteni. Hasonlóak lehetnek a vállalati célok is. Teljesítményfüggőségbe eshetünk a dopamin miatt. Ez viszont káros viselkedést válthat ki, hiszen hajlamosak leszünk feláldozni a kapcsolatainkat a függőségünk oltárán.

Ellensúlyozás

A dopamin veszélyes, amennyiben nincs ellensúlyozva. A magasabb szintű érzéseket, mint pl. beteljesedés, szeretet, bizalom a további két hormon adja, amik egyúttal az első kettővel igyekeznek egyensúlyt tartani.
Már az ősemberek idejében is csoportban küzdöttünk meg a külső veszélyekkel, hogy biztonságban érezzük magunkat.
Külső veszélyek mindig vannak, és állandónak tekinthetjük őket, mivel ismeretlenek. Azonban a csoport belső biztonságának szintje a vezetőkön múlik. Ha a belső biztonság nem elég jó, akkor az energiáinkat arra fordítjuk, hogy egymástól védjük meg magunkat. Ha ezzel nem kell foglalkoznunk, akkor lehetőségünk van fókuszálni az üzletre, a termék fejlesztésére, a munkánkra, a kreativitásra.

Szeratonin

A vezetői vegyület. A büszkeségért, státuszért és önbizalomért felelős. Fontos a nyilvános elismerés, mert közösségi élőlények vagyunk. Az elismerés másoknak is hallaniuk kell, és a legjobb, hogy a hozzánk közelállókban is megjelenik a szeratonin, amikor bennünk megjelenik. A szeratonin tehát megerősíti a támogató-támogatott kapcsolatokat. (Szülő-gyerek, edző-sportoló, főnök-beosztott.)
Sajnos a szeratonint ki lehet cselezni. A státuszt gyakran anyagi javakon keresztül ítéljük meg. A márkajelzések nem véletlenül vannak látványos helyen. A státuszemelkedést hivatottak szolgálni. Csak sajnos ebben a helyzetben nincs kapcsolat, amit megerősítene a hormon. Átverjük a rendszert.
Az ősidőkben ez a hormon felelt azért, hogy megbízzunk egymásban azáltal, hogy betartunk egy hierarchiát. Az ételből az alfák ehettek először. Nem lesz verekedés az ételért és mindenkinek jut valamit, tehát ez egy jó rendszer. Manapság is önként lemondunk az elsőségről az alfák előnyére. Viszont alfának lenni ára van. A csoport elvárja, hogy a veszéllyel is az alfa nézzen szembe először, hiszen pont azért ítéljük meg alfának, mert általánosságban a legalkalmasabb.
A vezetés ára tehát az önérdekről való lemondás. Mélyen sértő, ha a vezető feláldozza a csoportot, ahelyett, hogy feláldozná magát a csoportért. Egy ősi, mélyen kódolt szabályt szeg meg ez a viselkedés.

Oxitocin

A szeretet, bizalom és barátság vegyülete. Megkaphatjuk fizikai kontaktus során, vagy nagylelkűség gyakorlásakor. Időt és energiát adva, nem várva cserébe semmit. De a pénz nem működik. Egy email sem mutat elköteleződést, mert túl egyszerű elküldeni. A vezető áldozzon fel egy kevés idő és energiát, hogy segítsen.
Amikor nagylelkűek vagyunk, termelődik bennünk oxitocin. Sőt, akivel nagylelkűek vagyunk, abban is termelődik. Ráadásul, ha valaki szemtanúja a nagylelkűségnek, benne is termelődik! A rendszer rávesz téged, hogy számodra előnyös viselkedési mintákat vegyél fel. Mivel jó érzést ad, ezt a viselkedést is ismételni fogod, és minél több oxitocin van bennünk, annál nagylelkűbbek leszünk. Ami a legjobb, hogy meggátolja a függőség kialakulását (szemben a dopaminnal). Egészségesebbé tesz, serkenti az agyműködést. Némi időt igényel felépíteni a jó szokást. Nem lehet megmondani pontosan mennyit, egyszer csak beüt az összetartozás érzése.
Emailben érzésekről beszélni nem javasolt. Információcserére kiváló, de nem erősíti az összetartozást. Az is jobb, ha telefonon válaszolunk egy emailre.
A vezető nem adhat mindenkinek önmaga idejéből. Arról kell gondoskodnia, hogy más vezetők is adjanak az idejükből, és gondoskodjanak róla, hogy további vezetők is így tegyenek.

Kortizol

A stresszhormon. Ez is a túlélést szolgálja. A fuss vagy üss ösztönt bekapcsolja. A hatása továbbgyűrűzik a csoport többi tagjára, ezzel erősítve a védelmet. Ez egy jó rendszer, például az ijedt gazellák esetében. Amikor meggyőződünk, hogy elmúlt a veszély, távozik a szervezetünkből. Amíg jelen van, kikapcsolja az aktuálisan nem fontos rendszereket, hogy összpontosítsa az energiát. Pl. a növekedést, az immunrendszert. A kortizolnak nem szabad folyamatosan jelen lennie. Azonban, ha rossz munkakörnyezetben vagyunk, elképzelhető, hogy kisebb adagokban folyamatosan megjelenik a szervezetünkben. Sajnos meggátolja az oxitocin termelését. Tehát egy stresszes környezetben kevésbé vagyunk empatikusak és kevésbé vagyunk nagylelkűek - biológiailag kódolva. Túl elfoglaltak vagyunk saját magunk védelmével.

Vezetőség

Vezetőnek lenni nem rang, nem pozíció, hanem egy döntés, hogy odafigyelünk a mellettünk lévőkre, hogy biztonságban érezzék magukat.
A függőségek legyőzésének is a kulcsa, hogy végül segítsünk más függőnek. A közösségi szolgálat. Győz az oxitocin, győz a szeratonin.
Minél jobban figyelünk egymásra, annál nagyobb biztonságban vagyunk, annál jobban érezzük az összetartozást, és annál jobban fogunk összedolgozni, hogy szembenézzük a külső veszéllyel. Figyeljünk oda a másikra, és a másik Johnny Bravo-vá fog válni!
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása