2024. április 27. 13:30 - Összefoglalok

SzuperÉn - 4

Összefoglalt anyag:

Szendrei Ádám - SzuperÉn - Negyedik fejezet
https://tudastarklub.hu/szuperen/

Ha tetszik az összefoglaló, vedd meg a könyvet, mert további érdekes részleteket tudhatsz meg belőle!

KITELJESEDÉS

Hatalmas lépés az életben, ha boldogok tudunk maradni minden helyzetben és meg tudunk békélni a félelmeinkkel. Azonban a megbékélésnél a legtöbben tartalmasabb életre vagyunk, még akkor is, ha ezzel nyugtalanító helyzeteknek tesszük ki magunkat és vissza kell térnünk az előző fejezet gyakorlataihoz. Ezzel tenni akarást viszünk az életünkbe.

Például aki eléri a pénzügyi szabadságot és nem dolgozik, az némileg ellentmondásos módon inkább boldogtalan lesz, mert a semmittevés miatt hiányzik az élet értelme.

Paradox módon, amíg úgy érezzük nincs elég pénzünk, azt gondoljuk, a pénz majd megoldja a problémánkat. Viszont amikor már van pénzünk, akkor még ez a remény is elvész.

Ehhez kell egy olyan belső motiváció amit egy magasztos cél táplál. Ha belső szükségleteink és motivációnk alapján állítunk fel célt, akkor boldogabbak lehetünk. Ám ez nem igaz akkor, ha a célt külső okból állítottuk fel magunknak.

Élvezd az utat!

A célkitűzésekkel kapcsolatos leggyakoribb hiba, hogy a vágyott cél érdekében olyan utat választ magának valaki, amit nem élvez. Valójában a legfontosabb kellene legyen, hogy az utat élvezzük, hiszen ez fogja meghatározni a mindennapjainkat. A helyes kérdés:

Milyen kényelmetlenségeket vagy hajlandó bevállalni a mindennapjaidban?

Akaraterőnk véges. A sikeres emberek nem azért sikeresek, mert hatalmas akaraterejük van, hanem mert élvezik, amit csinálnak, van egy nemes céljuk és a siker csak egy melléktermék.

Alaposan át kell gondolnunk milyen célokat tűzünk ki magunknak mielőtt elköteleződnénk. Ha nincs meg a kellő belső motiváció, akkor nagyon valószínű, hogy eljön a pont, hogy feladjuk. Ekkor úgy érezzük, megszegtük a magunknak tett ígéretet, pedig valójában eleve rossz célt tűztünk ki.

Célkitűzés: egy új megközelítés

Sokan külső célokat határoznak meg maguknak mint legmagasabb rendű cél. Ez a minta abból a kultúrbörtön szabályhalmazból következik, hogy a boldogsághoz a siker vezet. Az is probléma, hogy a külső körülmények felett nincs kontrollunk. Nagyon kevesen érnek el akkora sikert, hogy maguktól belássák, nem ez a követendő út.

A legmagasabb rendű céljaid legyenek belső célok! Külső célként pedig egyrészt a mindennapi teendők jelennek meg, mint tevékenységcélok, másrészt pedig a irányt mutató célok.

A belső céljaink legyenek olyanok, amiket teljes mértékben mi irányítunk. Nevezhetjük ezeket törekvésnek is. Egy belső cél állandó. Úgy juthatunk közelebb a belső céljainkhoz, hogy a korábbiakban valószínűleg már megfogalmazott külső céloknak leásunk az érzelmi indíttatásáig.

A külső célokhoz nem érdemes kötni a boldogságot, inkább játékként jó tekinteni ezekre.

Kétféle külső célt tudunk megkülönböztetni. Az egyik az iránycél, ami meghatározza hova szeretnél elérni. A másik pedig a tevékenységcél, ami azt határozza meg, hogy milyen módon fogsz elérni oda.

Amikor ezeket a célokat jelöljük ki, akkor használhatjuk a hagyományos technikákat (pl. SMART), végrehajtás közben pedig érdemes figyelni magunkra, az érzéseinkre. Ha felismerjük hogy akár az iránycél, akár a tevékenységcél nem illik hozzánk, akkor lecserélhetjük őket.

A belső célod még mindig ugyanaz. Nem vallottál kudarcot, csak más tevékenységeket építesz köré, mert jobban látod, mit is szeretnél.

Az általad kedvelt tevékenységek alapján határozz meg tevékenységcélt, azokból építs iránycélt, bontsd le lépésekre (SMART), és ellenőrizd hogy a kapott lépések tényleg összhangban vannak a tevékenységcéloddal!

Néhányan talán azt gondolják, nincs kedvük semmihez. Az is helyénvaló cél, ha nem akarjuk hasznosan tölteni az időt. Nem tartozunk elszámolással senkinek. A következményeket persze vállalni kell. De az is lehet, valójában a kudarctól félünk, azért nem kezdünk semmibe.

Ez a módszer ugyanakkor nem jelenti azt, hogy csak olyan tevékenységet fogunk végezni, amihez kedvünk van. Lesznek feladatok amikhez nincs kedvünk, de ezekhez erőt ad majd a belső célunk. Ezek számát megpróbálhatjuk csökkenti, hogy több kellemes tevékenység legyen, mint kellemetlen feladat.

A siker és boldogság

A siker akkor jön könnyedén, ha olyannal foglalkozunk, amit egyébként is szeretünk csinálni. Az iskolarendszerben gyakran nem tudjuk kiélni a kreativitásunk, és előre meghatározott pályán kell haladnunk. Ebből azt tanulhatjuk, hogy a sikerért küzdeni kell. Ez akkor igaz, ha mások kedvéért csináljuk, amit csinálunk. Azonban ha valaki úgy ér el sikereket, hogy élvezi amit csinál, az aligha küzdelem. Sőt, a velünk született tehetség sem a legfontosabb tényező, sokkal fontosabb a kitartás.

Azt, hogy mire viszed az életben, nem az dönti el hogy mikor kezdesz el valamit, hanem az, hogy mikor hagyod abba. - Richard Bach

Találd meg a hivatásod!

Tehát érdemes arra időt szánni hogy megtaláljuk a hivatásunkat.

  • Mi az ami ingyen is szívesen csinálnál?
  • Mi az amit nem tudsz vagy nem akarsz soha abbahagyni?
  • Mi az amit ha csinálsz úgy érzed csak úgy repül az idő?

Ez persze egy hosszú önismereti utazás. Ki kell próbálni dolgokat és figyelni kell az érzéseinket. A teljes belső potenciál felszabadításához viszont szükség lesz erre a magasztos célra.

Akár úgy érzed semmi sem lelkesít, akár úgy, hogy minden, a helyes hozzáállás, hogy kipróbálsz dolgokat, figyeled az érzéseidet és ha valami nem váltotta be a reményeket, váltasz. Így lehet igazán jól tanulni magunkról és a lehetőségeinkről. Megtanulni mindent meg lehet, csak idő kérdése.

Az értékeid vezetnek

Legjobban a tetteinken keresztül tudjuk kifejezni az értékeinket. Mások is elsősorban a viselkedésük alapján ítélnek meg minket. Ezért érdemes figyelni magunkat, tudatosítani a viselkedésünk, valamint kitűzni néhány olyan értéket, tulajdonságot, amik mentén szeretnénk élni, és minden helyzetben meg szeretnénk azoknak felelni. Ezekre érdemes rendszeresen emlékeztetni magukat, pl. a reggeli rutin részeként elolvasni.

A szokásaid hajtanak

Ne becsüljük le a szokásainkban kialakított apró változásokat se, mert annál nagyobb a hatás, minél hosszabb távon tartunk ki a változtatás mellett. Emiatt úgy érdemes alakítani az életünket, hogy a szokásokat hosszú távon fenn tudjuk tartani. Nem az intenzitás a lényeg, hanem az állhatatosság.

Az élet több területére is érdemes odafigyelni. Akkor fogjuk igazán jól érezni magunkat, ha ezek a területek egyensúlyban vannak. Ahhoz, hogy képet kapjunk az életünk jelenlegi egyensúlyáról, célszerű elvégezni az "életkerék" nevű tesztet. Különböző élethelyzetekben különböző területek lesznek hangsúlyosabbak, ez rendben van. Ez a feladat egyúttal rá a világíthat arra, ha egy területet jelenleg elhanyagolunk. Ha úgy érezzük, az egyik területet hajlamosak vagyunk elfelejteni, egyszerűen beállíthatunk emlékeztetőt a naptárunkba!

A célok 4-es szabálya

Gondolkodj hosszú távon

Tudományos kutatás bizonyítja, hogy akik képesek késleltetni a vágyaikat, kivárni az eredményeket, azok az élet számos területén sikeresebbek lesznek. Várakozási hajlandóságunk nagyban függ attól, milyen mértékben bízunk a hosszú távú pozitív kimenetelben. Ezt nagyban befolyásolja mit tapasztaltunk gyermekként. Néhányakban élhet olyan kultúrszabály, hogy "vedd el most, amit tudsz, amíg még tudod". Ez viszont fejleszthető.

Alakíts ki támogató környezetet

Hajlamosak vagyunk azt az opciót választani, ami legkönnyebben elérhető. Legyen szó a büfében kínált életről, italról, vagy a mobilunk kezdőképernyőjén lévő appokról. Ezért lehetséges tudatosan olyan környezetet kialakítani magunk körül, amely azokat a szokásokat támogatja, amiket folytatni kívánunk. Pl. könnyebb elkezdeni az edzést, ha korábban összekészítettünk hozzá mindent. Az időrabló alkalmazásokat törölhetjük a telefonunkról.Vásárolhatunk egészséges ételeket nassoláshoz, stb.

Könyörtelenül vágj vissza a céljaidból

A problémád nem az, hogy kevés az időd, hanem az, hogy túl sok a célod. Vagyis nem nagyobb erőbedobásra van szükséged, hanem arra, hogy átgondold mit akarsz, és döntést hozz. Meg kell tanulnod nemet mondani a dolgokra.

Egyszerre mindenben nem lehetünk sikeresek. Fontossági sorrendet kell felállítani, és a kevésbé fontos célok esetén mérlegelni kell, hogy jelentősen csökkentjük a belefektetett energiát vagy egyenesen eldobjuk a célt. Mindezt annak érdekében tesszük, hogy az igazán fontos céljaink eléréséhez maradjon elég energiánk.

Kapcsolódó irodalom: Essentialism

Mérd az eredményeidet

Amit mérünk, az általában javulni is fog, mert jobban odafigyelünk rá. Mérni azért fontos, hogy lássuk a tendenciát a változásban. Fontos, hogy a tendenciát nézzük, ne az egymást követő mérések eredményeit. A mérés azt is lehetővé teszi, hogy közbülső célokat határozzunk meg. Pl. ha el akarok olvasni 26 könyvet ebben az évben, akkor minden második hét végére be kell fejezzek egy újabb könyvet. Ezek a mérések felszínre hozhatják az erőfeszítésekkel kapcsolatos problémákat is. Ha nincs előrehaladás, akkor talán nem jó módszert választattunk, tanácsot kell kérnünk valakitől. A mérés egyúttal vészjelzőnek is szolgálhat. Meghatározhatunk minimum értékeket, ami ha nem teljesül, azonnal tudjuk, hogy életünk egy területét elhanyagoltuk.

A kiteljesedés állapota

A kiteljesedés állapotát a lelkesedés hatja át. Nem akarsz megfelelni, csak csinálod, amit szeretsz csinálni. A magas belső motivációd erőt ad a nehézségek leküzdésére.

Képes vagy megváltoztatni a külső világ szabályrendszerét, irányítani a belső világodat és hatást gyakorolni a téged körülvevő események alakulására.

Feladat

Írj össze 3-5 személyes értéket, továbbá 3-5 belső célt!

Összefoglalt anyag:

Szendrei Ádám - SzuperÉn - Negyedik fejezet
https://tudastarklub.hu/szuperen/

Ha tetszett az összefoglaló, vedd meg a könyvet, mert további érdekes részleteket tudhatsz meg belőle!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://osszefoglalok.blog.hu/api/trackback/id/tr8818389027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása