2024. április 24. 15:23 - Összefoglalok

SzuperÉn - 2

Összefoglalt anyag:

Szendrei Ádám - SzuperÉn - Második fejezet
https://tudastarklub.hu/szuperen/

Ha tetszik az összefoglaló, vedd meg a könyvet, mert további érdekes részleteket tudhatsz meg belőle!

ÉBREDÉS

A hit szerepe

A kultúrszabályokra tekinthetünk hitként is. Néha ez olyan erős lehet, hogy tényként kezelünk olyan szabályt, amiben a teljes környezetünk hisz. Ez sok esetben egyéni (és talán társadalmi) szinten is ellehetetleníti a jólétet.

Valóra válik, amiben hiszek?

Amit hiszünk, az nagyban befolyásolja, hogy mi válik valóra az életünkben.

Egy távolabbi nézőpontból kell figyelnünk a jelenlegi valóságunkra, kultúrszabályainkra.

A legjobb dolog abban, hogy nincs igazi valóság, hogy te választhatod ki, melyiket fogadod el igaznak.

Válassz olyant, ami támogat! Ez hatalmat ad, lehetőségeket kínál. Legyél nyitott, de szkeptikus!

Így hajlítsd meg a valóságot

Ha meg mered kérdőjelezni a hitedet és felelősséget vállalva cselekszel, akkor az így szerzett tapasztalatok alapján akár új szabályokat is állíthatsz, amik befolyásolják a hitedet. Ez a körforgás pozitív vagy negatív irányba is tud hatni, ezért óvatosnak kell lenni vele. Ugyanakkor a hozzáállás lehet a legfőbb különbség egy sikeres és egy sikertelen ember között.

A változás egy döntéssel kezdődik

Az önfejlesztő könyvek mindenkinek hasznosak, és akár nagy hatással lehetnek ránk. A saját fejlődésünkbe fektetett energia (és pénz) a(z egyik) legjobb befektetés.

A megfelelő gondolkodásmód

Fix gondolkodásmódnak nevezzük, ha valaki úgy gondolja az intelligenciája vagy a személyisége nem fejleszthető. Növekedési gondolkodásmódnak nevezzük, ha valaki hisz a fejlődésben. Megfigyelhető, hogy ez a csoport a kudarcokat tanulási lehetőségként értelmezi. Fontos, hogy ne mások személyiségét dicsérjük az elért eredménye alapján, hanem az erőfeszítéseit, amik lehetővé tették az eredményt.

A felismerés a kulcs

Sajnos nagyon nehéz meglátni a saját korlátainkat, hibáinkat, kultúrszabályainkat. Sőt, megdöbbentően tévesen ítéljük meg a saját képességeinket. Annyira igaznak véljük amiben hiszünk, hogy eszünkbe sem jut megkérdőjelezni. Pedig a fejlődésünk kulcsa önmagunk megismerése, a gyermekkori minták és traumák feltárása és a mélyen futó programjaink megismerése. Így lehetőségünk lesz felülírni a berögzült viselkedést, ha az már nem szolgálja az érdekünket. Ehhez valószínűleg szükséged lesz szakértő segítségére. Egy magas IQ-val és EQ-val rendelkező, alázatos és példaértékű ember is sokat tanulhat magáról egy pszichológus segítségével.

Kulcsfontosságú a felelősségvállalás is, ami alatt azt értjük, hogy minden körülményt kizárva egyedül magunkat tesszük felelőssé a kimenetelért. (Pl. egy ígéret vagy cél esetében.) Sokan áldozati szerepet vesznek magukra, és szenvedő szerkezetű mondatokban beszélnek. (Pl. "Megetettek bennünket a hazugsággal.") Ez nagyon veszélyes, mert azt sugallhatjuk magunknak, hogy a sikerünkért nem magunk vagyunk felelősek, hanem majd a jó körülmények teszik lehetővé (ha szerencsénk van). Pedig idővel minden körülményt meg tudunk változtatni. Sajnos kifogásokat keresni könnyű, sőt, rövid távon hasznos is lehet. Hosszú távon azonban azon kell gondolkodni, hogy a gátló körülmények ellenére hogyan érhetjük el a célunkat. Érdemes mindenért felelősséget vállalni, mert így minden a mi hatáskörünkbe kerül. (Akár az időjárás is, ha februárban a másik féltekére utazunk.)

Ehhez erősnek kell lenned

Ha vállaljuk, hogy egy rossz helyzetért mi vagyunk a felelősek, adódik a kérdés, hogy mit tehetnénk ellene. Ez az első lépés.

A bátorság nem azt jelenti, hogy valaki nem fél, hanem hogy a félelme ellenére is képes cselekedni.

Keress pozitív mintákat!

Még a fizikai teljesítményekben is, legkevesebbszer a testünk, legtöbbször az elménk a korlátozó tényező. A lehetségesről alkotott véleményünk nagyban befolyásolja a képességünket. Ha olyan embereket ismerünk meg, akiknek a fejében sokkal nagyobb szabású korlátok élnek a miénkhez képest, ahhoz felnyithatja a szemünket, új perspektívát nyit és felszabadít a korlátjaink alól.

Korlátozó hiedelmek

  1. Fedezd fel! - Ha egy téma erős érzelmeket vált ki belőled, akár egy korlátozó hiedelem is lehet a háttérben.
  2. Cáfold meg! - Keress ellenpéldát, gyűjts ellenérveket.
  3. Sűrítsd össze! - A cáfolatokat egy rövid mondatba vagy mottóba fogalmazd bele, hogy lecserélhesd a negatív gondolatot, amikor az felbukkan.
  4. Viselkedj is ennek megfelelően! - Ha gondolatban már változtattál, ideje a viselkedésben is változtatni.

Az Ébredés állapota

Képes vagy megváltoztatni a téged körülvevő valóságot, átírni a szabályokat, és ezáltal megteremteni magadnak dolgokat, amiket szeretnél.

Feladat

Fogalmazz meg egy-egy frappáns cáfolatot a korábbi kultúrszabályaid helyett!

Összefoglalt anyag:

Szendrei Ádám - SzuperÉn - Második fejezet
https://tudastarklub.hu/szuperen/

Ha tetszett az összefoglaló, vedd meg a könyvet, mert további érdekes részleteket tudhatsz meg belőle!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://osszefoglalok.blog.hu/api/trackback/id/tr518388913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása