2024. április 24. 15:28 - Összefoglalok

SzuperÉn - 3

Összefoglalt anyag:

Szendrei Ádám - SzuperÉn - Harmadik fejezet
https://tudastarklub.hu/szuperen/

Ha tetszik az összefoglaló, vedd meg a könyvet, mert további érdekes részleteket tudhatsz meg belőle!

ÚJJÁSZÜLETÉS

A boldogságszintünk a külső körülményektől, csak 10%-ban függ. Egy nagyobb esemény hatására kimozdul, de hosszú távon visszatér egy belső megszokott szinthez.

Mit akarsz valójában?

Sokan külső tárgyi célokat állítanak maguknak, de jellemzően ettől valójában egy érzést várnak, arra vágynak belül. Természetesen dolog a büszkeségre, boldogságra, szabadságra, gondtalanság és teljességre vágyni. Ha azonban megtanuljuk irányítani a belső világunkat, akkor nem les szükségünk a külső kiváltó okokra, hogy jól érezzük magunkat. Ha ennek külső feltételt szabunk, akkor korlátozzuk magunkat.

Amikor a Money Masters the Game című könyvemet írtam, találkoztam a világ legokosabb pénzügyes embereivel, önerőből lett milliárdosokkal, és nem mondhatnám, hogy a többségük nagyon dolog lenne. És ennek semmi köze a pénzhez. A belső világukat nem tanulták meg iránytani... A külső világ sosem fog boldoggá tenni hosszú távon, amit megszerzel sosem tesz igazán boldoggá. - Tonny Robbins

Vedd át az irányítást!

A te valóságod másnak az álma lehet. A te álmod pedig másnak már a valósága. Lehet ő sem elégedett. Viszont a belső világunkat tudjuk irányítani. Vannak akik mindig panaszkodnak, de vannak, akiken nem fognak ki a körülmények. Ez gondolkodásmódtól függ, és fejleszthető. Nem könnyű, de kecsegtető a nyereség.

Az eleve boldog emberek sikeresebbek az élet minden területén.

Nem a testünk vagyunk, nem is az érzéseink, gondolataink, hanem a tudatunk. Képesek vagyunk kiválasztani mire akarunk figyelni. Tehát irányítani tudjuk a testünket, a gondolatainkat és az érzéseinket is.

Hogyan lehetsz boldog?

Az agyunk egyfajta riasztó, ami szeret aggódni, hogy megvédjen minket. Ennek a döntő része teljesen felesleges, mégis meggátol minket abban, hogy boldogok legyünk. Ha gyakoroljuk, hogy hálásak legyünk a jó dolgokért, akkor benne maradunk a jó érzésben, amit a kis örömök adnak az életünkben. Továbbá ha feldolgozzuk a korábbi sérüléseinket, és lecseréljük a rossz szokásainkat jóra, akkor akár kis lépésekkel haladva is óriási változásokat hozhatunk a saját életünkbe. A negatív érzéseink mögött egy félelem húzódik meg. Érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy mitől félünk legbelül.

Az elengedés ereje

A legtöbben úgy gondolkodnak hogy a kitartó munka eredménye után jár az élettől a jutalom, de sajnos ez nem mindig van így. Ellenben sok olyan dolgot élvezhetünk, amit nem mi alkottunk vagy nem érdemeltünk ki. Agyunk sokszor bekorlátozza mikor érezhetjük jól magunkat. Gyerekként így gondolkodva az élet sokszor vissza is igazol (nyerj, kerüld a kritikát), pedig ez egy csapda. Ha csak adott állapotban lehetsz boldog, akkor félsz, hogy nem éred el, vagy ha elérted, elvesztheted. Ekkor a félelem irányítja az életed.

De van másik út, mondhatod azt, hogy a világ úgy jó, ahogy van. Gondolhatod, hogy az univerzum számára jelentéktelen a konfliktusod. Átérezheted milyen valószínűtlen volt, hogy pont te szüless meg. Valamint gondolhatsz úgy is a dolgok váratlan kimenetelére, hogy talán hosszabb távon ez a kellemetlenség hozza majd el neked a boldogságot.

A boldogságod egyébként is nagy részben független a téged körülvevő világtól. De ha elengeded az elvárásaidat és megfigyelőként veszel részt az eseményekben, akkor számodra minden kimenetel megfelelő lesz. Ez egyúttal azt is jelenti hogy elengeded a céljaidat. Ez nem azt jelenti hogy nem lesznek céljaid, hanem azt, hogy meg kell változtatni a sorrendet. Először el kell engedni a várakozásaidat, utána majd állíthatsz fel olyan célokat, amiket nem a boldogság miatt hajszolsz, hanem azért, mert szívesen foglalkozol velük. Ráadásul, ha nem erőlködünk, valószínűleg még jobban is fog menni!

Ehhez a külső célokra fordított energiát ideje a belső világod fejlesztésére fordítani. Apró lépésekben javítani a hétköznapi szituációkon. Megértve és elfogadva az érzéseidet, lecserélve a rossz gondolatot egy jobbra. Ezzel apránként legyőzzük a saját érzéseinktől való félelmeinket.

Ha csak megfigyeled az eseményeket, úgy érezheted, megadod magad. Valójában, ha eddig olyan dolgokra próbáltál meg hatással lenni, amikre nem tudsz, akkor most végre nagyobb hatalmad van a történések felett, hiszen arra összpontosítasz, amire hatással is lehetsz: magadra.

A halál jó tanító. Árnyékában mindenki egyenlő, és a puszta gondolata segíthet fontossági sorrendet felállítani. Ha csak egy hetet élnél, mit tennél? Ha élményeket hajszolsz, elrepül az idő. Aki úgy éli az életét ahogy az a saját mércéje szerint értelmes, az még a haláltól sem fél, mert teljes életet élt.

Nehéz és hosszú folyamat elengedni a saját es mások elvárásait. Hosszú út után tudjuk elengedni az érzéseink, nehézségeink, vágyaink, feltételeink és ragaszkodásunk. A tanulási folyamatban a teljes felelősségvállalás sokat fog segíteni. Nem csak az életünkért és tetteinkért, hanem a gondolatainkért és az érzéseinkért is tudunk felelősséget vállalni.

Felelősségvállalás a gondolatokért

Sokan azonosulnak a gondolataikkal, elfogadják valódinak az első gondolatot, esetleg azt gondolják, hogy ilyen a természetük. Gondolataink cikáznak, váltogatják az álláspontokat és nyugalmi állapotra törekszenek. Ha felelősséget vállalunk a gondolatainkért, akkor lehetőséget adunk magunknak, hogy irányítsuk a gondolatainkat, azaz kiválasszunk egy olyant, ami minket támogató szubjektív valóságot jelent. A gondolatoknak márpedig nagy ereje van, gondoljuk például a placebo gyógyszerek pozitív hatására! Ahhoz, hogy ezt ki tudjuk használni, meg kell tanulnunk irányítani őket.

A meditáció sokat segíthet ebben, mert a jelenlétünk tudatosításáról, és a gondolataink és érzelmeink felismeréséről és irányításáról szól. Megérthetjük, hogy milyen félelem van a háttérben, amikor felmerül bennünk egy negatív gondolat. Fontos, hogy ennek a félelemnek megtaláljuk a cáfolatát. Ezek után, ha felmerül bennünk az ismerős negatív gondolat, lecserélhetjük a hozzá kapcsolódó pozitív gondolatra, cáfolatra. Ehhez nagyon fontos, hogy mindig felismerjük a negatív gondolatot, egyszer a mélyére ássunk, és kéznél legyen a kapcsolódó pozitív gondolat, amivel azonosulni tudunk.

Felelősségvállalás az érzelmekért

A második építőelem az érzelmekért való felelősségvállalás, ami még nehezebb, mint az előző lépés. Azonban, ha az irányításunk alatt tartjuk az érzelmeinket, akkor a külvilág nem (vagy csak alig) van hatással arra, hogyan érezzük magunkat. Azaz választhatjuk a boldogságot!

Ha ugyanis hagyjuk, hogy a külvilág eseményei határozzák meg az érzéseinket, akkor mások viselkedéséhez kötjük az érzéseinket, pedig másokra nem sok hatásunk van. Ez nem szolgál minket.

Az egyik fontos felismerés, hogy mások figyelmetlen viselkedése valójában azért bánt minket, mert nem voltak ránk tekintettel. Nem tisztelnek, nem voltunk elég jók vagy elég fontosak. De ez a gondolat a sajátunk, nem a másiké! Magunkkal nem vagyunk kibékülve. Ez egy korábbi tapasztalatból táplálkozó félelmünk, amivel szembe kell néznünk a továbblépéshez.

Ha például egy párkapcsolatban felmerül egy probléma, lehet arra gondolunk, hogy a másik nem szeret. Ettől félünk. De felülemelkedhetünk a félelmünkön és jókedvűen is megbeszélhetjük a helyzetet. Ha tényleg semmibe vett minket, és ez sorozatosan történik, akkor pedig érdemes kilépni a kapcsolatból. Ha ilyen esetben ellenérzéseink vannak, szintén egy félelem húzódhat a háttérben, pl. félünk a magánytól.

Ha érzelmileg tiltakozunk egy megtörtént esemény ellen, akkor a múltban ragadtunk. Ezt sokan évekig magukkal cipelik, nem tudják elengedni.

Segítség a megvalósításhoz

Fontos, hogy amikor felhúzzuk magunkat, megpróbáljuk megérteni mi a kiváltó ok. Ehhez magas fokú érzelmi intelligenciára van szükség. A feldolgozás lépései a következők:

  1. Felismered (hogy kizökkentél)
  2. Megérted (hogy pontosan mit érzel. Nevet adsz neki.)
  3. Felgöngyölíted (hogy mi a legmélyebb oka az érzésednek)
  4. Elfogadod (az érzéseid és belátod, hogy értelmetlen a félelmed)
  5. Elengeded (az érzést, lecseréled a gondolatot)

Aki nagyon gyakorlott, annak az gyorsan, az adott szituációban is sikerül. De kezdésnek az is megfelel, ha utólag elemezzük ki a helyzetet. Ezt gyakorolva fokozatosan egyre ritkábban fog előfordulni, hogy felhúzzuk magunkat.
Ha nem kezeljük a belső problémáinkat, akkor elképzelhető, hogy újabb és újabb megoldásokat fogunk bevezetni az életünkbe, hogy megvédjük magunkat. Ekkor viszont végső soron a félelmeink köré építjük az életünket. Ennek ellenkezője, ha megbékélünk a legrosszabb forgatókönyvvel, ami hatalmas megkönnyebbülést hoz.

Az Újjászületés állapota

Nem csak a külvilág szabályait tudod meghajlítani, hanem teljes kontrollod lehet a saját belső világod felett is.

Feladat

Vezess hálanaplót! Minden reggel vagy este írj le 3-5 dolgot, amiért hálás lehetsz!

Összefoglalt anyag:

Szendrei Ádám - SzuperÉn - Harmadik fejezet
https://tudastarklub.hu/szuperen/

Ha tetszett az összefoglaló, vedd meg a könyvet, mert további érdekes részleteket tudhatsz meg belőle!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://osszefoglalok.blog.hu/api/trackback/id/tr3618388915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása